Матеріали Центру

Що робить Поп Духовність такою популярною?

І СТАНЕТЕ ВИ, НЕМОВ БОГИ, прошептав змій Єві в тіні Дерева Пізнання Добра і Зла. (Буття 3:5) – спокуслива пропозиція -  замість поклоніння і служіння Богові, ми можемо володіти божественною владою самі. Протягом кількох останніх років такі ствердження стали надзвичайно модними темами популярних ток шоу і книг, що стають бестселерами.

- Ведуча ток-шоу Опра Уінфрі виразила цю думку так: «Ісус не прийшов навчити нас про його божественність але щоби відкрити нам, що божественність в нас самих»
- В книзі Екхарта Толле також висловлюється схожа думка: «Бог», стверджує Толле в Новій Землі, «є сутністю того, хто ви є» 
- «Ти - Бог у фізичному тілі», стверджує Таємниця» книга, що зайняла перші місця серед бестселерів в рейтингу «New York Times». «Ти - дух у плоті», ведеться в книзі, «ти - Вічне Життя».

Мільйони людей – багато з яких також вважають себе послідовниками Ісуса, «купились» на поп-духовність знаменитостей таких як  Опра та Екхарт.

Опру Уінфрі називають «одним з найвпливовіших духовних лідерів в Сполучених Штатах….Для своєї аудиторії що охоплює більш ніж 22 мільйони глядачів, переважно жінок, вона стала….взірцем духовності яка не залежить від церкви.»   Коли Опра оголосила про десяти денний он-лайн семінар, що був спрямований на вивчення духовності Екхарта Толле, в ньому зареєструвалось більш ніж 700 000 чоловік.


Ці популярні види духовності часто використовують слова, ідеї і навіть цитати з Біблії. Багато людей припускають, що ці концепції співпадають з Християнством. Але насправді ця духовність не має нічого спільного з вірою, про яку говорив Ісус та його перші учні. Прихильники поп духовності можуть посилатися на уривки з Біблії, проте вони не вважають Святе Письмо авторитетним джерелом наших знань про Бога. В більшості випадків слова Ісуса та апостолів використовуються і тлумачаться неправильно в тематиках духовності, що зосереджена на «я» замість «Бог». В порівнянні з загальним посланням Святого Письма, головні постулати поп духовності прямо заперечують добру новину Євангелія, про яке говорив Ісус та його Апостоли (див.  Юди 1:3)

СУПЕРЕЧЛИВІ ПОГЛЯДИ

Як саме ідеї, поп духовності суперечать біблійній істині? Хоча вчення нинішньої поп духовності різняться один від одного, можна виділити п’ять переконань, які є загальними для її прихильників.

МІФИ СЬОГОДНІШНЬОЇ ДУХОВНОСТІ

  •      Кожна людина є божественною.
  •      Існує багато шляхів до істини про Бога.
  •      Центром цілі мого життя є я сам.
  •      Мої бажання визначають те, що відбувається в моєму житті.
  •      Боже Слово не є остаточним авторитетом.

Важлива нотатка

Той факт, що на цьому сайті міститься інформація про ту чи іншу групи означає лише те, що ми маємо саме богословську незгоду. Цим ми не висловлюємо свою думку про шкідливість групи із соціологічної або психологічної точки зору, окрім тих випадків, коли про це зазначено прямо.